Pagini

joi, 12 mai 2011

ANUNŢ UMANITAR


Anunt Umanitar - Bistrita -

miercuri, 11 mai 2011

Legea dialogului social a fost publicata


În Monitorul Oficial nr. 322 din 10.05.2011, partea I, a fost publicată Legea nr. 62 din 10.05.2011 - Legea dialogului social.


Legea 62 din 10.05.2011 - Legea dialogului social

luni, 2 mai 2011

Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare

Modificarile aduse Codului Muncii prin legea nr. 40/2011 au intrat in vigoare incepand cu data de 1 mai 2011

Principalele modificari ale Codului Muncii:

revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

• eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post. Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.

• instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

• modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni.

• revizuirea cazurilor de incetare de drept a contractului individual de munca pentru acoperirea anumitor situatii nereglementate in legislatia existenta.

• modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor fi cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si, in subsidiar, pentru departajare, vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.

• modificarea termenului de preaviz. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

• modificarea prevederilor care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata. Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

• modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru, in conformitate cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii contractului individual de munca. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia.In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

• eliminarea anumitor neconcordante referitoare la reprezentantii salariatilor si ai organizatiilor sindicale.

• angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

• salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 194 alin.(1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada stabilita prin act aditional.

• introducerea de noi sanctiuni contraventionale.


Mai jos gasiti forma actualizata a Codului Muncii

Scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc

Către

Primul Ministru al României, Emil BOC


Domnule Emil Boc,

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” anunţă că a decis să plătească amenda de 200 de lei aplicată de jandarmi pentru “tulburarea liniştii publice” cetăţeanului care a scandat, recent, la Drobeta Turnu Severin, mai multe lozinci împotriva acţiunilor Guvernului şi a politicii actuale pe care o duce împotriva poporului român.ă fie, domnule prim-ministru, o dovadă că Ion Olteanu, cetăţeanul amendat, nu a tulburat decât liniştea guvernanţilor, a dumneavoastră personal pentru că vă aflaţi în imediata apropiere, faptul că nu aţi solicitat de îndată cercetarea cazului de reţinere abuzivă la sediul Jandarmeriei şi a loviturilor pe care protestatarul le dovedeşte cu acte medicale ?

În orice ţară democratică, un premier aflat în această situaţie ar fi cerut ministrului de Interne sancţionarea acestui act de antidemocratic îndreptat împotriva unui simplu cetăţean care are tot dreptul să protesteze, domnule prim-ministru, oricât de mult v-a deranjat adevărul celor rostite.

Ar fi trebuit, domnule prim-ministru, ca amenda să o plătiţi dumneavoastră.

Cu siguranţă decizia de a permite asemenea derapaje de la norme democratice, ba chiar de a nu acţiona, ulterior, în nici un fel, lăsând nesancţionat abuzul jandarmilor care ar fi trebui să vă asigure atât dumneavoastră protecţia, cât şi cetăţenilor din jur – chiar dacă aceştia au decis să protesteze – aminteşte de vremuri dictatoriale. Este profund nedemocratic ca nemulţumirea unui cetăţean care îşi manifestă protestul scandând lozinci să fie stopată prin „politica pumnului în gură” şi prin servirea lui ca exemplu altor potenţiali doritori de exprimare liberă a convingerilor personale şi nemulţumirilor legate de situaţia socială gravă în care oamenii au ajuns.

Având în vedere că nu este prima dată când grupuri de interese încearcă să pună pumnul în gură protestatarilor, inclusiv prin neeliberarea autorizaţiilor pentru manifestaţii dedicate unor diferite revendicări, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” vă cere, domnule prim-ministru, să dispuneţi de urgenţă ministerelor, autorităţilor şi organelor de ordine să respecte toate legile în vigoare în privinţa dreptului cetăţenilor de a protesta împotriva oricăror măsuri pe care le consideră antidemocratice.

Domnule Prim Ministru respectaţi Constituţia şi dreptul la libera exprimare al cetăţenilor României !

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS “Cartel ALFA”

duminică, 1 mai 2011

ANP recruteaza candidati

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unităţile subordonate, recrutează candidaţi în vederea participării la concursul de admitere în instituţii de învăţamânt din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sesiunea 2011, pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare, astfel: