joi, 25 noiembrie 2010
Salariile bugetarilor cresc cu 15% fata de octombrie 2010.
sâmbătă, 20 noiembrie 2010
marți, 16 noiembrie 2010
Noua lege a salarizarii unitare va fi depusa la Parlament, in 22 noiembrie
Legea salarizarii unitare va fi, luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente in vederea stabilirii calendarului procedurii de asumare a raspunderii pentru adoptarea acesteia, potrivit declaratiilor primului-ministru Emil Boc. Totodata, premierul a cofirmat ca atat salariile angajatilor la stat, cat si salariul minim pe economie vor creste, in 2011.
Premierul a precizat ca este vorba de doua acte normative: o lege-cadru, care stabileste grilele si pozitionarea fiecarei categorii sociale in Romania, pe o grila, de la 1 la 15 si o lege de aplicare a salarizarii pentru anul 2011, astfel incat se va stabili cati
„Romania va putea plati, atat cat isi permite, in momentul de fata, fara a compromite masurile sanatoase, din punct de vedere fiscal, luate astfel incat bugetul tarii sa poata rezista. Cu alte cuvinte, sa consumam atat cat producem, iar banii pe care ii imprumutam sa mearga spre
De asemenea, primul-ministru a afirmat ca bugetarii vor recupera o parte importanta din salariul diminuat cu 25%, la 1 iulie 2010.
„Pot sa confirm faptul ca va fi o recuperare importanta a pierderilor salariale din 2010, dupa cum, la fel de bine, pot sa confirm faptul ca va avea loc o crestere si a salariului minim pe economie, cel putin cu rata inflatiei”, a declarat Emil Boc.
Potrivit premierului, "legea salarizarii face ierarhizarea de la 1 la 15 a profesiilor din
"Prin acest proces de restructurare, repet, extrem de dureros, pentru ca nu e usor, sa stiti, iar ca prim-ministru vreau sa stiti ca nu e o
"La nivel de persoana, ii inteleg pe cei care sunt in situatie, la nivel de prim-ministru imi dau seama ca nu am alta alternativa cu functionarea statului decat de a-l croi pe masura nevoilor Romaniei si a posibilitatii lui de functionare, a interesului public si a raportului cu cetateanul", apreciaza premierul.
(sursa: Avocatnet.ro)
luni, 15 noiembrie 2010
OMJ 2478 din 12.10.2010

vineri, 12 noiembrie 2010
Tribunalul Calarasi: Retinerea a 25% din indemnizatia de concediu a profesorilor este ilegala
Tribunalul Calarasi a dat castig de cauza membrilor Sindicatului Liber din Invatamant Calarasi, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), apreciind ca retinerea a 25% din indemnizatia de concediu este ilegala, informeaza FSLI. Decizia instantei vine la putin timp dupa ce Tribunalul Valcea a decis ca o primarie trebuie sa le plateasca angajatilor sai diferenta de 25% dintre salariile cuvenite potrivit contractului individual de munca si salariile platite efectiv
Prin urmare, membrilor de sindicat din Calarasi carora li s-au retinut acesti bani, autoritatile locale sunt obligate sa le restituie sumele aferente.„Decizia Tribunalului Calarasi confirma faptul ca Legea nr. 118/2010, prin care Guvernul a redus veniturile cu 25%, incepand cu data de 1 iulie 2010, este una abuziva. FSLI si-a exprimat aceasta pozitie inca de la punerea in aplicare a acestei legi”, se arata in comunicatul de presa.
De asemenea, potrivit FSLI, procese similare sunt in derulare si in alte judete, unde organizatia sindicala are reprezentante.
„Sentinta obtinuta la Tribunalul Calarasi a creat, astfel, un precedent si speram ca restul proceselor din tara sa primeasca sentinte similare”, incheie comunicatul.
In data de 14 octombrie 2010, Tribunalul Valcea a apreciat ca un tert nu poate modifica acordul partilor semnatare intr-un contract individual de munca, astfel incat, „Statul, tert raportat la contractul individual de munca, incheiat intre angajator si salariat, nu poate modifica ceea ce partile au stabilit, respectiv nu poate diminua salariile acestora in mod direct, prin edictarea unei legi in acest sens, caci protectia juridica a raportului juridic de munca stabilit contractual este acelasi atât pentru personalul bugetar, cat si pentru cel incadrat la angajatori privati. Nu se poate vorbi de o protectie a legii mai mare in cazul angajatilor privati”.
Sursa: Avocatnet.ro
joi, 11 noiembrie 2010
Prima sentinta referitoare la reducerea cu 25% a salariilor
Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% și imposibilitatea acestora de a-și mai recupera vreodată sumele de bani aferente acestui procent au dus la ruperea, în defavoarea salariaților, a justului echilibru ce trebuie pastrat între protecția proprietății și cerințele interesului general.
Decizie Tribunal Vîlcea - reducere cu 25% a salariilorProcedânduse în acest fel s-a adus atingere chiar substanței dreptului de proprietate al reclamanților, atingere care, în conceptul instanței europene este incompatibilă cu dispozițiile art din Protocolul nr. 1 la Convenție.