Pagini

miercuri, 28 aprilie 2010

OUG nr. 36/2010

  
OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 268, din 26 aprilie 2010

Noile masuri dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.

Astfel, potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.

O alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. 

Actul normativ publicat in Monitorul Oficial prevede ca pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.”OUG nr. 36/2010                                                            

1 comentarii:

Anonim spunea...

Şi dacă-l găseşti pe om acasă, dar bine dispus, cu vreo două trei beri pe masă, într-un nor de fum? Sau muncind de zor la ştiu şi eu ce, la adresa indicată?