Pagini

joi, 20 ianuarie 2011

Despre noul sistem unitar de pensii (IV)

Masuri de reducere a numarului de pensii noi de invaliditate si a celor abuzive


.Diversificarea conditiilor referitoare la stagiul de cotizare necesar in functie de varsta asiguratului a fost necesara pentru:

- a asigura o mai buna corelare a varstei asiguratului la data aparitiei starii invalidante cu stagiul de cotizare pe care il putea realiza pana la o anumita varsta. Masura in favoarea tinerilor cu studii superioare care nu puteau realiza 5 ani (sau cel putin jumatate din acest stagiu) pentru a se califica pentru acest tip de pensie.

- a elimina dispozitiile prea generoase ale prevederilor anterioare in contextul cresterii esalonate a varstelor standard de pensionare. Spre exemplu, este inechitabil ca o persoana (barbat) in varsta de 63 de ani sa fie inscrisa la pensie de invaliditate in conditiile in care, potrivit legislatiei anterioare, se cereau doar 12 ani si jumatate de stagiu de cotizare, comparativ cu o persoana de 63 de ani (barbat) care se pensiona pentru limita de varsta dar care a realizat stagiul complet de cotizare de aprox.32 de ani.

Diminuarea punctajului stabilit pentru fiecare an de stagiu potential acordat in cazul pensiilor de invaliditate.

Tipul pensiei de invaliditate
Legea 19/2000
Legea nr.263/2010
gradul I 0,75 puncte 0,70 puncte
gradul II 0,60 puncte 0,55 puncte
gradul III 0,40 puncte 0,35 puncte

Motivatie:

Diminuarea punctajului acordat pentru stagiul potential a fost necesara intrucat prevederile legislatiei anterioare s-au dovedit a fi:

- mult prea generoase in raport cu principiul contributivitatii (acest stagiu potential este perioada necontributiva);

- profund inechitabile din punctul de vedere al persoanelor asigurate care, in multe situatii, nu realizeaza – pe baza contributiilor – un punctaj asemanator.


Activitatea de expertiza medicala a fost regandita astfel:

- Presupune o mai mare responsabilizare a medicului expert al asigurarilor sociale, in sensul ca Raportul medical de evaluare completat de medicul expert al asigurarilor sociale va inlocui documentarul medical completat de medicul curant (specialist pentru boala principal invalidanta);

- Intareste rolul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca in procedura de control si supraveghere a modului de aplicare a criteriilor si normelor pe baza carora se face incadrarea in gradele de invaliditate. Astfel, CNPP si casele de pensii sectoriale, prin intermediul INEMRCM si al Comisiilor Centrale de Expertiza Medico - Militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, organizeaza, indruma si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.

- Comisiile medicale mentionate mai sus pot convoca, pentru expertizare suplimentara, pensionarul de invaliditate, concluziile expertizarii fiind obligatorii si definitive.

- Are in vedere organizarea unor centre regionale de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca care, pe langa exercitarea unor atributii similare celor pe care – pana in prezent – le exercita INEMRCM, vor avea si misiunea solutionarii contestatiilor la deciziile de incadrare in grade de invaliditate;

-Reverificarea dosarelor medicale la care exista suspiciuni, prin efectuarea de investigatii suplimentare la unitati agreate de centrele regionale, pe baza incheierii de conventii intre casele de pensii si spitale, laboratoare, clinici de specialitate;

- Verificarea incadrarii in grad de invaliditate a tuturor pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii Publice, prin sistemul de verificare si control al INEMRCM (Institutul si centrele regionale). Procesul a fost deja demarat conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, in temeiul caruia a fost emis Ordinul 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate,

Reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au desfasurat activitati in conditii deosebite si/sau speciale de munca

Potrivit noii legislatii care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au desfasurat activitate in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege.

A.
In situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca, reducerile varstei standard de pensionare sunt cuprinse intre 1 si 8 ani, in functie de numarul anilor lucrati in aceste conditii (tabelul nr.1). Stagiul minim de cotizare realizat in conditii deosebite de munca pentru care se acorda reducerea varstei standard de pensionare este de 6 ani.

B.
De asemenea, varsta standard de pensionare se reduce si in cazul peroanelor care au desfasurat activitate in conditii speciale de munca, respectiv:
a) in unitatile miniere, pentru personalul care isi desfisoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat, emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) in aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4;
dar si pentru persoanele care au lucrat in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, respectiv in alte conditii de munca ( deosebite si speciale).
in aceasta situatie, reducerea varstei standard de pensionare este cuprinsa intre 1 si 13 ani, in functie de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca. Reducerea minima este de 1 an si se aplica persoanelor care au realizat un stagiul de cotizare in conditii speciale sau alte conditii de munca de minim 2 ani (tabelul nr.2).
Reducerea varstei standard de pensionare opereaza in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege in cazul persoanelor care au lucrat in locuri de munca incadrate in conditii speciale, respectiv cele prevazute la art. 30.


Exceptie!
Persoanele care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, respectiv in alte conditii de munca (deosebite si speciale), beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare prevazut de lege, anexa nr. 6.


Reducerile varstelor standard de pensionare, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.
Varstele de pensionare reduse in aceste conditii nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.



0 comentarii: