Ministrul muncii, Mihai Seitan, a afirmat ca salariile bugetarilor vor creste anul viitor cu peste 10%, dar se va renunta la al-13-lea salariu si la primele de vacanta. Ministrul Muncii a declarat totodata ca se urmareste ca salariul minim pe economie sa fie unic, in cuantum cuprins intre 600 si 700 de lei, in acest sens existand negocieri cu sindicatele si cu patronatele.
Încă o păcăleală ieftină servită bugetarilor. Adică eu, guvernul, iți dau ție bugetarule 10% la salariu si tu renunți la prima de vacanță si la al 13 lea salariu. Nu trebuie să fi făcut două masterate ca să realizezi un calcul simplu al cărui rezultat este următorul: prime de vacanță + al 13 lea salariu reprezintă un procent de aproximativ 16%.
ori 10 % nu este egal cu 16 %
Nu mai vorbim de faptul că acest procent de 10 % s-ar aplica la un salariu diminuat cu 25%. Unde e creșterea salarială? (având în vedere faptul că reducerea de 25 de procente ar trebui să fie doar o măsura temporară)
Dar, având în vedere faptul că este vorba de România și de bugetari, care sunt tot români, și al căror grad ridicat de suportabilitate și indiferență a fost demonstrat de foarte multe ori , numai raportându-ne la anul în curs, ajung la concluzia că , incepând cu ianuarie 2011, 10% va fi egal cu 16%.
ceva detalii într-un articol publicat pe Hotnews.ro
Guvernul propune majorarea salariilor cu procente cuprinse intre 1 si 20, in 2011
Reprezentantii Executivului au prezentat sindicatelor, luni, doua proiecte privind salarizarea in sistemul bugetar, care prevad pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse intre 1 si 20, informeaza Mediafax.
Presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca reprezentantii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizarii pentru anul 2011 si un proiect de lege cadru care "este o prelungire a Legii 330/2009".
Liderul CNSRL Fratia a precizat ca in legea-cadru nu mai sunt prevazute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanta, iar legea salarizarii pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proportii cuprinse intre 1 si 20%.
Potrivit lui Petcu, bugetarii care au venituri cuprinse intre 600 si 800 de lei ar putea beneficia de majorari salariale cu 20%, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea propusa este de 1%
Petcu a mai spus ca in cadrul discutiilor s-au luat in calcul doua variante de majorare a salariilor, una care vizeaza cresteri mai mari pentru salariile mai mici si o comprimare a grilei de salarizare, iar cea de a doua care prevede majorari mai importante pentru toti bugetarii.
"Miscarea sindicala incearca sa creasca salariile mici, dar organizatiile sindicale au si membri cu salarii medii si mari", a explicat Petcu, precizand ca va inainta spre analiza cele doua variante colegilor din federatia sindicala.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat ca legea privind salarizarea din 2011 prin care sunt propuse majorarile salariale se va aplica salariilor existente la 1 iulie 2010, care au fost reduse cu 25%.
Apostoiu a mai spus ca in 2012 Executivul va elabora o noua lege speciala prin care sa stabileasca nivelul de cresteri salariale, care va fi stabilita in functie de ce se intampla in economie.
Vicepresedintele Cartel Alfa a precizat ca in acest moment ar opta mai degraba pentru o majorare mai importanta a salariului minim pentru ca acesta este legat si de sectorul privat.
Presedintele Bloculu National Sindical, Dumitru Costin, a precizat ca legea cadru propusa de Guvern va fixa ierarhiiile in sistemul bugetar, dar e greu de stabilit cand vor fi atinse obiectivele propuse pentru ca acest lucru depinde de cum evolueaza economia.
Sindicalistii au precizat ca vor avea o noua runda de discutie privind legile salarizarii saptamana viitoare.
Discutii pe tema salariului minim si a legii salarizarii unitare au avut loc si vineri la Palatul Victoria.
Liderul BNS a spus atunci ca premierul a discutat cu sindicalistii despre posibile majorari salariale cu 10-15%, in 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizand ca, in prezent, o treime din populatia activa, respectiv 1,5 milioane de angajati, primeste salariul minim pe economie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu