Pagini

duminică, 1 august 2010

Despre recalcularea pensiilor speciale

Pensiile speciale, cuvenite sau aflate in plata, se vor recalcula prin determinarea punctajului mediu anual prevazut de Legea nr. 19/2000, potrivit unui nou act normativ. Astfel, de la 1 septembrie 2010, 6250 de persoane vor avea pensiile recalculate dupa noile norme metodologice. 
 
Hotarare Guvernului Nr. 737/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale funcționarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 528, din 29 iulie 2010.

„Suntem la un pas de aplicarea, in forma finala, a legii recalcularii pensiilor speciale, in sensul ca am adoptat hotararile de Guvern pentru recalcularea pensiilor speciale. Asta ce inseamna? Ca pana la 1 septembrie, 6250 de pensii ale deputatilor, senatorilor, ale functionarilor publici parlamentari vor fi recalculate si, in consecinta, dupa 1 septembrie, vor fi diminuate”, a declarat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei Executivului de saptamana trecuta.
„A fost un angajament al Guvernului ca vom recalcula pensiile speciale si ca in Romania nu vom mai avea pensii care sa nu aiba la baza principul contributivitatii. In consecinta, vor disparea acele pensii uriase de sute de milioane de lei. Astazi suntem la un pas de aplicarea, in forma finala, a legii recalcularii pensiilor speciale” a declarat premierul Emil Boc. Primul-ministru a mentionat ca toate pensiile speciale vor fi recalculate, cu exceptia celor ale magistratilor, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale", a adaugat premierul.

Potrivit sefului Executivului, pana la 1 septembrie vor fi recalculate 6250 de pensii ale parlamentarilor, functionarilor parlamentari, personalului diplomatic si consular, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, precum si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

Metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevazute la art.1 lit. c)- h) Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, acordate in baza unor legi speciale
prevede recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale aflate in plata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii.

 Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea punctului de pensie.

In cazul persoanelor carora, la data acordarii pensiei speciale, li s-a calculat si punctaj mediu anual in sistemul public, conform legii, li se atribuie acest punctaj mediu anual in cadrul procesului de recalculare si, implicit, li se acorda cuantumul corespunzator pensiei din sistemul public.

De asemenea, pensiile speciale care, conform legii speciale in baza carora au fost stabilite, au regimul unei pensii anticipate sau anticipate partiale si pentru care, la data acordarii acestora, s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000, respectiv prin eliminarea diminuarii, dupa caz, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Totodata, proiectul prevede ca, in situatia persoanelor carora, la data acordarii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.

Recalcularea pensiilor de lux se va face pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.

Conform actului normativ elaborat de Ministerul Muncii, la calculul punctajului mediu anual se va utiliza:
a) stagiul complet de cotizare, in functie de data nasterii;
b) stagiile de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000;
c) stagiile totale de cotizare necesare prevazute de Legea nr. 19/2000.

In acelasi timp, daca s-au avut in vedere perioade realizate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public, punctajul mediu anual se va calcula tinand cont de acestea, asa cum se prevede in Legea nr. 19/2000.

Recalcularea pensiilor de invaliditate

In proiectul de act normativ se prevede recalcularea pensiilor de invaliditate stabilite doar in baza unor legi cu caracter special si pentru care nu s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000.

Astfel, stagiul potential se va determina respectandu-se Legea nr.19/2000.

Prin urmare, la stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.

Conform proiectului de act normativ, daca stagiul de cotizare realizat este mai mic decat jumatate din stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, atunci stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.

Totodata, data ivirii invaliditatii va fi considerata cea prevazuta in decizia medicala initiala de incadrare in grad de invaliditate.


0 comentarii: