Pagini

luni, 17 octombrie 2011

Plata restantelor din titluri executorii, finalizata abia in 2016

Plenul Camerei Deputatilor a decis, săptăman trecută, ca plata drepturilor de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar sa se efectueze esalonat, pana in anul 2016 inclusiv, informeaza Mediafax. Astfel, bugetarii vor primi in 2012 doar 5% din suma aferenta datorata de stat, in loc de 33% cum era prevazut.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Astfel, legea urmeaza sa fie trimisa la promulgare presedintelui Romaniei Traian Basescu.

Deputatii Comisiei deFinante si cei ai Comisiei juridice au adus o serie de amendamente OUG nr. 71/2011. Astfel, potrivit raportului comun redactat de cele doua entitati, pentru a se evita cresterea deficitului bugetar programat si agreat cu organismele financiare internationale, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
  • in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.

OUG nr. 71/2009, modificata de OUG nr. 45/2010, prevedea ca aceste restante sa fie achitate dupa cum urmeaza:
  • in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2013 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2014 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.

Bugetarii nu vor mai primi nici tichete de vacantă si stimulente

Un alt proiect de act normativ aflat la Senat prevede plafonarea cheltuielilor de personal in sistemul bugetar la 7,2% din PIB in anul 2012, respectiv 7,1% din PIB in 2013.

In acelasi timp, potrivit proiectului de act normativ, personalul bugetar, cu exceptia celor din institutiile finantate din fonduri proprii, nu va mai beneficia de tichete cadou si de tichete de vacanta. Conform Executivului, impactul financiar asupra cheltuielilor bugetare in cazul acordarii acestor drepturi in urmatorii doi ani ar fi de peste 18,5 miliarde de lei.

De asemenea, personalul bugetar nu va mai beneficia de stimulente incepand cu 1 ianuarie 2012. Prin OUG nr. 71/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 637, din 6 septembrie 2011, sunt abrogate prevederi din aproximativ 20 de acte normative prin care se stabilea constituirea unui fond destinat stimularii personalului bugetar.

Posturi blocate in sistemul bugetar

Proiectul de lege de la Senat prevede si blocarea posturilor din sistemul bugetar pana la data de 1 ianuarie 2014. In expunerea de motive a proiectului se precizeaza ca aceasta masura coroborata cu cea a plafonarii cheltuielilor ar duce la economii de peste 3,6 miliarde de lei in ce priveste costurile de personal. Conform sefului Executivului, numarul angajatilor din institutii publice s-a diminuat in ultimii doi ani de la 1,4 milioane, cati erau in decembrie 2008, la 1,25 milioane.

În cursul zilei de azi proiectul a fost depus la Secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii

Mai jos aveti forma adoptata de Camera Deputatilor

proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta adoptat de Camera Deputatilor

0 comentarii: