Pagini

vineri, 4 decembrie 2009

Greva a fost aprobata

Conferința Naționala Extraordinara a Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a aprobat azi, dupa verificarea indeplinirii conditiilor legale,declanșarea grevei în sistemul penitenciar. Biroul Executiv al FSANP a fost mandatat sa stabilească data desfășurării și măsurile de organizare a grevei.

Hotărârea este motivata de refuzului Ministerului Justiției si Libertăților Cetățenești (MJLC) de a semna Actul adițional la Acordul privind raporturile de serviciu asa cum a fost negociat in perioada august - septembrie 2009, si intervine ca urmare a divergentei în ceea ce privește solicitarea de a fi asigurat un buget anual destinat îmbunătățirii condițiilor de munca.

Revendicările organizațiilor sindicale reprezentative nu au fost de natura salariala; potrivit actelor normative in vigoare putând fi negociate doar măsuri referitoare la constituirea și utilizarea fondurilor pentru îmbunatățirea condițiilor de lucru, siguranța și securitatea muncii, programul de lucru și perfecționarea profesionala.

Ministrul Justiției propune
Urmare a hotararii FSANP de a declansa greva ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti a propus o intrevedere cu reprezentantii FSANP pentru ziua de luni 07 decembrie 2009. Cu prilejul acestei intalniri FSANP va solicita si aplicarea echitabila a legii privind reducerea cheltuielilor de personal, plata orelor suplimentare restante, precum si asigurarea drepturilor de echipament si uniforma de serviciu conform normelor legale.

Legea privind reducerea cheltuielilor bugetare a fost aplicata pentru toata luna noiembrie desi a intrat in vigoare la 12 noiembrie, iar angajatorul a refuzat sa ia in calcul soluții alternative. In consecința FSANP a depus plângeri penale împotriva conducerii ANP pentru abuz in serviciu având in vedere aplicarea abuziva a restrângerii timpului de lucru, punerea in pericol a siguranței deținerii si a personalului, precum si afectarea nejustificata si fara temei legal a drepturilor salariale.

La acest moment sunt peste 150.000 de ore suplimentare neplatite, dispozitivele de siguranta sunt reduse cu 20% datorita aplicarii abuzive a legii susamitite si a trimiterii fortate in concediu fara plata a personalului. Pentru anii 2008 si 2009 nu a fost asigurat echipament si uniforma de serviciu, Guvernul Romaniei angajandu-se in urma presiunilor sindicale ca va asigura doar o parte din contravaloarea pentru anul 2008.

Notificare - 48 ore
In situatia in care nu vor fi propuse solutii viabile pentru solutionarea starii conflictuale intrarea in greva si tipul de greva, de avertisment sau totala, va fi notificat angajatorului cu 48 de ore in prealabil.

0 comentarii: