Pagini

miercuri, 13 octombrie 2010

Protest spontan la Ministerul de Finanţe. Ministrul a fost huiduit. Protestatarii nu vor să plece

Câteva sute de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice au declanşat un protest spontan şi s-au strâns în holul principal de la intrarea în instituţie, nemulţumiţi că nu au primit sporurile salariale. Şi angajaţii unor Direcţii de Finanţe din ţară au declanşat proteste spontane, în semn de solidaritate faţă de colegii din Bucureşti.

Angajaţii Ministerului de Finanţe au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu.

Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%.

"Uitaţi-vă, să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de muncă în Ministerul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!", a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre participanţii la protest, care avea în mână fluturaşul de salariu.

Câteva zeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, precum şi preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Blejnar a recomandat protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţii mass-media , dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revine presei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul.

"Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite", a afirmat Blejnar.

Ziariştii l-au întrebat pe preşedintele ANAF dacă apreciază că are la rândul său vreo vină pentru această situaţie.

"Pe partea mea, cred că voi rezolva problema, omenii o să-şi primească banii pentru ce au lucrat", a răspuns Blejnar.

Angajaţii MFP şi ANAF protestează pentru că nu au mai primit sporurile de două luni.

Întâlnirea dintre angajaţi şi oficialii ministerului s-a terminat în scurt timp, fără ca părţile să ajungă la o înţelegere, iar salariaţii au continuat protestul, strigând printre altele: "hoţii, hoţii" şi "banii, banii".

Protest spontan şi la Direcţia Finanţelor Timiş

Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, miercuri, un protest spontan, în sediul instituţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de reducerea salariilor.

Cei peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au oprit lucrul la ora 14.00 şi s-au adunat în holul de la intrarea în instituţie.

Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, Adrian Găvruţă, a declarat că protestul este unul spontan, cauzat de reducerea salariilor angajaţilor Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală şi structurilor subordonate.

Totodată, potrivit sursei citate, protestul a fost declanşat în semn de solidaritate cu angajaţii Ministerului Finanţelor de la Bucureşti.

Protest spontan al angajaţilor din Finanţe, şi la Constanţa

Peste o sută de salariaţi ai Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice (DJFP) Constanţa au oprit lucrul, miercuri la prânz, şi au ieşit în curtea instituţiei, într-un protest spontan declanşat faţă de reducerile salariale şi de pierderea stimulentelor.

Protestatarii spun că au decis întreruperea lucrului după ce au auzit despre acţiunea colegilor lor din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării, astfel că, miercuri, în jurul orei 13.00, au ieşit în curtea DJFP Constanţa.

Proteste similare se înregistrează şi la sediul Administraţiei Finanţelor Publice, de pe bulevardul Mamaia, precum şi la Trezoreria Constanţa, o parte din angajaţii acestei instituţii mergând să se alăture colegilor lor de la DJFP Constanţa.

Şi angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Alba protestează

Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au întrerupt, miercuri, lucrul şi s-au adunat în faţa instituţiilor, protestând faţă de diminuarea salariilor.

Protestatarii, angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din oraşele din judeţ, s-au adunat în faţa sediilor instituţiilor, organizând un protest spontan, prin care solicită să se renunţe la reducerea de 25 la sută a salariilor, să li se plătească în continuare stimulentele şi să se elimine incompatibilităţile pe care le au funcţionarii publici.

În toate cele 12 instituţii funcţionarii şi-au întrerupt activitatea, chiar şi cea cu publicul.

La Alba Iulia, aproximativ o sută de funcţionari au protestat în faţa Direcţiei Finanţelor Publice Alba, unii dintre ei având fluiere şi sirene, manifestându-se zgomotos şi blocând accesul în instituţie.

sursa: Mediafax

0 comentarii: