Pagini

joi, 6 mai 2010

Basescu : De la 1 iunie salariile bugetarilor scad cu 25% / SINDICATELE AMENINŢĂ CU RELUAREA GREVELOR ŞI AMPLE MIŞCĂRI DE PROTEST

Presedintele Traian Basescu a comunicat in aceasta seara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, masurile care urmeaza sa fie adoptate de Executiv ca urmare a discutiilor cu Fondul Monetar International.

Presedintele a anuntat faptul ca, incepand cu 1 iunie cel mai probabil, vor fi aplicate urmatoarele tipuri de masuri:
- reducerea veniturilor personalului bugetar cu 25%
- reducerea pensiilor cu 15%
- ajutorul de somaj se va reduce cu 15%
- salariul minim pe economie se va reduce cu 25%

Potrivit Presedintelui, "în ceea ce priveste principalele axe pe care Guvernul si Fondul vor discuta în continuare mi le asum ca solutii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25,%, iar pâna la finele anului sefii de institutii vor trebui sa-i aleaga pe cei mai buni. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie. În ceea ce priveste pensiile, Guvernul pentru a acoperi pensiile la nivel actual, ar mai trebui înca 500 de milioane de euro care nu exista. Acesti bani nu exista. Este previzibila o scadere a pensiilor cu 15%, se vor reduce subventiile. Ajutorul de somaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie."


Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri


 Liderii confederatiilor sindicale se vor intalni vineri pentru a stabili calendarul protestelor, dupa ce presedintele a anuntat reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, si ameninta cu reluarea grevelor si cu ample miscari de protest in Capitala in luna mai. 

 
"Grevele vor incepe mult mai rapid decat se asteapta Guvernul. Luni ne vom intalni in sedinta pentru a analiza cu ce raspuns vom veni la aceste masuri, dar este evident ca reducerea salariilor si pensiilor va scoate toata lumea in strada. Ideea ca asta e stabilitate si ca se continua cu culpabilizarea clasei sindicale arata ca se continua politizarea la nivelul administratiei publice locale si centrale", a declarat pentru NewsIn presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

 

sursa :http://www.ziare.com

0 comentarii: