Pagini

luni, 17 mai 2010

Sindicatele solicită redactarea unei noi scrisori de intenţie cu FMI

Guvernul, sindicatele şi patronatele nu s-au pus de acord în cadrul consiliului economic si social, for care dă un aviz consultativ faţă de măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Băsescu. Şedinţa a fost amânată pentru lunea viitoare, sindicaliştii anunţând că nu vor mai participa la următoare întâlnire.

Reprezentanţii celor trei părţi şi-au prezentat punctele de vedere, însă nu s-a ajuns la un consens. Reprezentanţii guvernului au susţinut textul scrisorii actuale, în timp ce patronatele au dat un aviz favorabil cu amendamente, iar sindicatele au respins textul scrisorii.

Sindicatele şi patronatele cer reformularea scrisorii către FMI, în aşa fel încât aceasta să conţină modificările propuse de ei.

Guvernul va hotârî dacă adoptă scrisoarea de intenţie către FMi în forma actuală, în lipsa unui aviz CES, care este oricum unul consultativ. Potrivit lui Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, dacă scrisoarea va fi adoptată în forma actuală, sindicatele vor declanşa greva generală şi vor cere demiterea Guvernului.



La finalul şedinţei CES, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat că nu s-a luat, de fapt, nicio decizie, dar că atât patronatele şi sindicatele înţeleg situaţia economică deosebit de grea în care se află România şi vor să caute o soluţie.

Sindicatele au pregătit deja proteste de amploare, pentru că nu au încredere că analiza din CES va îndulci măsurile de austeritate anunţate.

Şansele ca memorandumul să fie modificat în CES erau minime, pentru că două treimi din Consiliu - patronatele şi guvernul - susţineau acordul cu FMI.

Pentru a primi avizul CES, documentul guvernului trebuia să primească 34 din cele 45 de voturi ale membrilor Consiliului. Guvernanţii se bazau pe susţinerea patronatelor, însă nu toate propunerile au fost agreate de către reprezentanţii oamenilor de afaceri.

Sursa:Antena3.ro

2 comentarii:

LeeTbv spunea...

nu prea conteaza ce vor sindicatele pentru ca ele nu inteleg niste masuri care sunt benefice pentru economia tarii

ईगल संघ spunea...

De ce ar trebui sa inteleaga sindicatele masurile guvernului ???
de ce ar trebui sa le sustina incompetenta???
sa-i intelega pe cei care si-au bagat banii in buzunare cu ambele maini si nu au facut nimic in 2 ani de zile pentru ca " romania nu o sa fie afectata de criza"???