Pagini

luni, 21 iunie 2010

CUM S-A JUCAT REMANIEREA ÎN PDL

Democrat-liberalii îl aşteptau cu sufletul la gură pe Traian Băsescu, la Palatul Snagov, să le spună dacă va fi sau nu remaniat Guvernul. Înainte de întâlnire, fiecare tabără din partid dorea să-şi impună propria variantă de remaniere. În timp ce unii aşteptau plecarea din Guvern a tripletei BVB, adică Blaga - Videanu - Berceanu, încercând să impună ideea că varianta ar fi agreată de şeful statului, alţii mergeau pe o remaniere a unor miniştri neimportanţi sau chiar amânarea cu totul a acesteia. De altfel, în ultimele zile, şi discursurile liderilor PDL s-au schimbat. În emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, ministrul Elena Udrea spunea că "remanierea ar putea avea drept consecinţă prelungirea implementării măsurilor pe care le-am anunţat".

Cererea răspicată a remanierii Guvernului, din partea parlamentarilor PDL, începe să fie temperată de conducerea partidului. Reuniţi, duminică seara, la Snagov, pedeliştii au aşteptat trasarea strategiei pentru următoarele trei luni de la Traian Băsescu, preconizând că vor primi un semnal pentru împăcarea cu membrii Executivului. Un mesaj pacifist a fost lansat şi de secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, care a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată la ProTv, că momentul înlocuirii miniştrilor criticaţi în interiorul partidului nu a venit încă. "Remanierea ar putea avea drept consecinţă prelungirea implementării măsurilor pe care le-am anunţat. Orice ministru nou ar avea nevoie de timp să înţeleagă, să se acomodeze cu ministerul. Nu avem nevoie de aşa ceva", a spus ministrul Dezvoltării şi Turismului, admiţând, însă, că, "dacă se va ajunge la concluzia că anumite ministere ar fi mai eficiente cu alţi miniştri, atunci decizia va fi a remanierii".  

Şi comasarea ministerelor pare că va fi reprogramată în cadrul PDL, Udrea precizând că este nevoie de o analiză serioasă înainte de a face respectivul pas: "Este greu de spus care minister ar trebui restructurat. Nu ar fi fair-play faţă de ceilalţi colegi". O schimbare de ton a apărut şi la vicepreşedintele democrat-liberalilor, Ioan Oltean. Dacă, în urmă cu două săptămâni, dădea ca termen cert pentru înlocuirea miniştrilor "neperformanţi", în acest weekend, Oltean şi-a schimbat discursul afirmând că remanierea nu poate avea loc decât după o nouă moţiune de cenzură pe care PSD ar putea să o depună în următoarele două săptămâni."Presiunea remanierii va fi din ce în ce mai mare, dar noi vrem să fie una profundă: cel puţin trei-patru miniştri să fie înlocuiţi. Va trebui făcută această remaniere, dar, deocamdată, aşteptăm pasul PSD-ului. Nu se poate face o remaniere înainte de depunerea unei moţiuni de cenzură", a precizat pentru Gândul vicele democrat-liberalilor. 

0 comentarii: